- въниматисѧ
- ВЪНИМА|ТИСѦ2 (10*), -ЮСѦ, ѤТЬСѦ гл.1. Думать, полагать, считать:
и въ тѹ нощь ѹбьѥнъ бы(с) Валтасаръ Халдѣ˫анинъ и Дарии при˫атъ цр(с)тво. не внімаисѩ, ˫ако, вѣща, своѥю силою при˫атъ ѡц҃ь твои [в др. сп. отъ отець твоихъ] ц(с)ртво и обладати всею вселеною. (μὴ νομίσῃς) ГА XIII–XIV, 122а; Исидора же гл҃ю не постьника Пилѹсиѡтьскаго, ѹченика древле бывъша Зла(т)ѹста(г), ˫ако нѣции внимаютьсѩ, но ѡпреже вѣщаванаго страньноприимателѩ. (οἴονται) Там же, 251в.
2. Обратиться к чему-л., принять кого л., что-л., следовать чему-л. Въниматисѩ (кому-л.):аще кто внимаѥть(с) || тваремъ, ˫ако бо ѥсть cл҃нце ѡсобѣ точью, и лѹнѣ (λαβών) ГА XIII–XIV, 42а–б;
въниматисѩ къ (кому-л., чему-л.):По Ави˫анѣ же цр(с)твова Аса, сн҃ъ ѥго, и створи <правоѥ> пре(д) г(с)мь первѣѥ, таче въмалѣ ѿ бл҃гоч(с)ть˫а ѹнывъ бывъ, разболѣстасѩ ѥмѹ нозѣ, и, къ б҃ѹ не внима˫асѩ, ѹмре (μὴ προσέχων) ГА XIII–XIV, 99в; и миръ истовыи ѡдержаше вьсю вселенѹю, ˫ако к томѹ ˫азыкъ на ˫азыкъ не воѥвати и раздѣленыхъ цр(с)твии не исхитати, но к ролии вниматисѩ. (προσέχειν) Там же, 132в.
3. Заботиться о себе, следить за собой:тако и въ помы˫алении: аще бл҃гхъ счетаѥть(с), тако и бл҃га сѹть чада. аще ли || злыми и не внима˫асѩ, много ѿ того прииметь пагѹбѹ таковыи (μὴ προσέχῃς) ГА XIII–XIV, 70в–г; но поне же ни единою есть поколѣбатисѩ ѹже. ˫ако же ни искоренѩетьсѩ нъ ѹтвержаетсѩ. бывает бо то прісно подвизанью немощи. мыслена˫а же кознь и естьствена˫а. нужею присно внимаеть(с). и всегда сблюдаетсѩ въ законѣ б҃ии. (προσέχειν ἑαυτούς) ФСт XIV, 191г.
4. Остерегаться; беспокоиться. Въниматисѩ въ (что-л.):Оугре с тобою. а быше не сътворилѣ зла ни что же граду нашему. Изѩславъ же ре(ч) имъ. ˫азъ вожю Оугры. и всѣ земли но не на свои люди. но кто ми ворогъ на того вожю. а вы сѩ не внимаите ни во что же. ЛИ ок. 1425, 149 (1150).
5. Появляться. Въниматисѩ въ (что-л.):кѹпно же, ѥгда помазатисѩ подобаше нѣкомѹ… ѡблакъ многашды, и дымъ въ незаходима˫а внимашесѩ. ГА XIII–XIV, 175г.
Ср. въниматисѩ1.ВЪНИМАТИСѦ 1 (1*), ВЪНЕМЛ|ЮСѦ, -ЕТЬСѦ гл. Приниматься, восприниматься:многа ѥсть разньства помежи истинѣ и ѡбычаи. ибо истина, искрьнѣ искома, весма ѡбрѩщеть(с), ѡбычаи же, ˫ако(ж) ѥсть, вънемлеть(с) (παραληφθείη) ГА XIII–XIV, 53г.
Ср. въниматисѩ.
Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. Главный редактор Р. И. Аванесов. 1988.